החקלאות בישראל היא ענף מודרני ומן המתקדמים בעולם.
היצור החקלאי הוא ענף מסחרי ומתועש, שבו משקיעים יותר ויותר משאבים על מנת לפתח ידע טכנולוגי (מכונות, חממות, מחקר, פיתוח זנים).
העודפים עוברים לשוק המקומי, אך מרבית התוצרת האיכותית נמכרת לייצוא.
המשק החקלאי מגוון ומשתנה כל הזמן.
בשל משבר המים והעלויות הרבות הכרוכות בגידולים חקלאיים, חלו שינויים בענפים ובדגש על כמות וטכנולוגיות.
ענפים לא רווחיים ובעייתיים או כאלו שצרכו יותר מים, נעלמו או שצומצמו, ענפים אחרים הורחבו והשתכללו (כותנה – דורשת הרבה מים, הפרדסים – צומצמו בשל ירידה במחירים וברווחיות, תפרחת קנביס – גדלה משמעותית בשל גידול צריכה בעולם ובארץ) וטכנולוגיות כמו החממות החלו לצבור תאוצה.
ענף החממות נמצא במגמה מתמדת של פיתוחים ושיפורים.
למרות שישראל היא ארץ קטנה יחסית, היא לא אחידה מבחינת אקלים.
למשל, האקלים בגליל וברמת הגולן שונה משמעותית מהאקלים במדבר יהודה ובנגב.
האקלים הוא הגורם המשפיע על בחירת סוג תוצרת חקלאית לגידול.
למשל, בגליל וברמת הגולן מגדלים תפוחים (כגון זן Red Delicious), ובנגב מגדלים תפוחי אדמה, בוטנים וכו".
בשנים האחרונות גדל והתפתח מאוד תחום גידול הקנאביס, חקלאים ומגדלים רבים התחילו להשקיע בתחום זה, טכנולוגיות של חממות המותאמות לגידול קנאביס מהארץ ומחו"ל נבדקו בהתאמה לתנאי הגידול המיטביים של הקנאביס.
בחממות לגידול קנאביס מבקשים האגרונומים לגדל את הזנים השונים בטווח טמפרטורות של 20-27 מ"צ, ולהוריד את שיעורי הלחות בחממות לטווח של 50-65%.
ייבוש אוויר בחממות הוא אחד הפרמטרים החשובים להבטיח את איכות התפרחת.
בשעות החשיכה טמפרטורות הסביבה יורדות, הטמפרטורות הנמוכות גורמות לאוויר להתקרב לנקודת הטל, משמע שהלחות באוויר החיצוני היא 100%, תהליך זהה ומוגבר מתרחש גם בתוך החממות, במצב זה נדרשת הורדת לחות משמעותית בחממות אחרת עלולים להתפתח נבגים עד לכדי השמדת היבולים.
מבנה החממות מאפשר בקרה ושליטה במידות משתנות על תנאי האור, טווח הלחות, שיעורי הטמפרטורה והמים בחלל החממה. ברמת בידוד מכסימאלית יוצרת החממה מעין מיקרו אקלים מלאכותי הנמצא בשליטתו של המגדל, כמעט במנותק מתנאי האקלים החיצוניים.
תכונה זו לצד שכלול ופיתוח אמצעי הבידוד והבקרה האקלימיים הפכה את החממה לאמצעי יצור יעיל בחקלאות המודרנית השואפת לאספקת תוצרת במנותק מהשפעת עונות.
בנוסף יכול החקלאי לכוון את זמן ההבשלה וע"י כך להזרים לשוק תוצרת טרייה כל השנה (לדוגמא גידול פרחים לייצוא לאירופה גם בחורף).
בתחום הקנאביס יש המגדלים בחממות, ויש המגדלים בחדרי גידול Indoor, בחדרי גידול ניתן לשלוט באופן מוחלט בתנאי הלחות, הטמפרטורה והתאורה.
שמירה על תנאי אקלים קריטית בגידול קנאביס, הורדת הלחות בחממות קנאביס היא אחד האתגרים הגדולים.
בחממות תנאי גידול הם סוגיה חשובה לצורך גידול בריא וירוק. הנושא הוא בעל חשיבות גדולה יותר כאשר מדובר במדינת ישראל, שבה באזורים מסוימים הטמפרטורה בקיץ יכולה להגיע ל- 40 מ"צ והלחות עשויה להתקרב ל – 100%. התנאים המומלצים לגידול מרבית סוגי הצמחים משתנים ונעים לרוב סביב 22 – 28 מ"צ.
רוב הצמחים אינם אוהבים טמפרטורה יותר גבוהה מזאת, למרות שיש יוצאי דופן. הלחות המומלצת היא 40%-60% ולכן יש צורך בהורדת הלחות בחממות באמצעות יבשנים לייבוש אוויר.
יש גם חממות שבהן תומכים בטמפרטורה 14 – 18 מ"צ ולחות 80%.
יש להבטיח הורדה של הלחות בחממות בכל מקרה בו היא מגיעה לרמות לחות גבוהות (מעל 80%) כי לחות גבוהה יותר עלול לגרום להיווצרות עובש.
צמחים הגדלים בתנאים שונים מהתנאים המומלצים סובלים מבעיות שונות כגון: קצב גידול איטי יותר ו/או עלול להיגרם להם נזק בלתי הפיך, כלומר, התפתחותם נעצרת לגמרי.
בטמפרטורות מתחת 14 מ"צ רוב הצמחים מתקשים להנביט, לכן בחורף רצוי לקרב את הזרעים למקור חם.
אפילו אם הצמחים נבטו הצמיחה שלהם נעצרת עד שהטמפרטורה תעלה.
שליטה בטווח הטמפרטורות ובהורדת שיעורי הלחות בחממות מתבצעת באמצעות בקרים ורגשים של לחות וטמפרטורות.
בחממות קנאביס מבקשים המגדלים לשמור על שיעורי לחות בטווח של 50-60% ואת הטמפרטורות בטווח של 20-27 לפי תנאי יום ולילה.
הורדת לחות בחממות נעשית באמצעות יבשני אוויר.
ייבוש אוויר בחממות בכלל ובחממות קנביס בפרט הוא מרכיב חיוני בתהליך גידול התפרחת, מצמצם משמעותית את כמות הנבגים והעובש בגידולים.
הורדת לחות בחממות נעשית באמצעות יבשני אוויר.
תחום ייבוש אוויר יש שתי שיטות עיקריות: ייבוש דיסיקנטי באמצעות תוף סופח לחות, וייבוש בשיטת עיבוי מים.
הורדת לחות בחממות נעשית באמצעות יבשני אוויר בעיבוי מים. ניתן להתקין את היבשנים בכל מתחם החממה.
מומלץ להתקין יבשנים עם פתח אוויר עליון כדי להבטיח שהאוויר היבש יתפזר בחלל ולא יפגע ישירות בתפרחת.
הלחות באוויר היא אומנם גז, והפיזור שלה בחלל הוא מהיר, למרות זאת מומלץ להתקין מספר יבשני אוויר כדי ליצור אחידות גדולה יותר בפיזור האוויר, ולמנוע מוקדים של עומס חום.
שליטה בתהליך הורדת הלחות בחממות נעשית באמצעות בקר לחות, הבקר נותן פקודה ליבשנים לפי תנאי הלחות בחממה, ייבוש האוויר בקנביס נעשה בצורה מנוטרת ורציפה לפי הצורך.
בחממות קנביס חיוני מאוד לוודא שהיחס בין עבודת המדחס לבין החום הכמוס שמייצר היבשן יהיה יחס גדול ככל האפשר, כדי להבטיח שבימים החמים עומס החום השיורי יהיה נמוך ככל האפשר, והשפעת היבשנים תהיה בעיקר על הורדת הלחות בחממות.
לצורך כך מומלץ לבחור ביבשני FRAL שנבדקו על ידי מעבדות רלבנטיות ונמצאו אפקטיביים, יעילים ועמידים בעבודה רציפה למשך 15 שנים.
יבשנים אלה מותאמים לייבוש אוויר בחממות קנביס.
ליבשנים אלה שיטת עבודה שהופכת את תנועת האוויר ביבשן מאופקי לאנכי, ומונעת כל מגע של האוויר היבש והחם עם התפרחת, מאפשרת התקנה של היבשנים בצמוד לתפרחת ומבטיחה ייבוש אוויר בחממות.
אוורור החממות נעשה באמצעות פתחי גג ומאווררים המותקנים בדפנות המופעלים האמצעות משנה תדר או באמצעים חלופיים לוויסות ספיקת אוויר רצויה ובכך לשמור על טווח הטמפרטורות האופטימלי, כמתואר מעלה.
כדי להוציא את האוויר החם ו/או להכניס אוויר צח מומלץ לפעול באופן אקטיבי ולהתקין מאווררים בסמיכות למנורת הלחץ הגבוה, היכן שרמת הטמפרטורה היא הגבוהה ביותר וזאת על מנת לסלק באופן אפקטיבי ביותר את החום.
באוורור יש לקבוע מהי כמות האוויר/העוצמה שמערכת מסוגלת לסלק או להכניס בשעה אחת.
באמצעות נתון זה ניתן לחשוב מהי העוצמה הדרושה על מנת לאוורר בהצלחה ולהוריד את הטמפרטורות ולקבוע את מספר תחלופות האוויר בחלל הגידול.
מומלץ להתקין אותם למעלה כדי להוציא את האוויר החם המצטבר בעיקר בחלק העליון של החממה.
באמצעות ונטה ניתן להכניס לחדר הגידול אוויר טרי ולסייע בהורדת הטמפרטורה.
ניתן להעלות את שיעורי הלחות בחממות בשני אמצעים מזרונים לחים וערפול
ערפול – פומיות ריסוס הממוקמות גבוה ככל האפשר, בחלוקה אחידה על פני שטח החממה ומקור הספקה אחד.
אחד האמצעים היעילים להורדת הטמפרטורה ולהעלאת הלחות בחממה הוא יישום בערפול באמצעות מערכת מתזים.
צינון האוויר על-ידי מתזים בחממה מתבסס על העיקרון של חילופי אנרגיה בין האוויר לבין לחות הערפול המסופק על ידי המתזים.
כאשר טיפות המים סופחות את חום האוויר שמסביב, בשיעור של 590 קלוריות/1 גרם של מים מתאדים.
תהליך זה מצנן את האוויר ומגביר את הלחות בחממה.
התקנה נכונה, פריסה מתאימה ותפעול יעיל יכולים להביא להפחתת טמפרטורה בפנים החממה אפילו עד לידי 4 -7 מ"צ! וזאת בהתאם לתנאי הסביבה.
כדי לנטר ולהתאים את משך וקצב ההתזות בחממה יש להתקין בקר לשליטה על מערכת המתזים.
הבקר יחובר ויפעל על פי נתונים שיקבל על טמפרטורות ולחות החממה. בשל פרקי הזמן הקצרים בין מקטעי ההתזה המתז צריך להיות בעל מתקן למניעה טפטוף נתז.
זרבובית התזה של 2.5 ליטר לשעה אשר מכוונת לפעולה בלחץ של 4 בר, גודל טיפות הערפול הוא כ- 20 מיקרון.
טיפות בגודל זה יתאיידו במהירות בחממה ללא הרטבה של עלוות גידול או רצפת החממה. כדי להגביר את הלחות בחממה, אוויר החממה חייב להיות סגור.
משך התזת הערפול צריך להיות קצר ככל האפשר (1 שנייה).
המרווחים בין התזת הערפול ישתנו לפי לחות יחסית מבוקשת.
ייבוש אוויר בחממות ושמירה על שיעורי טמפרטורה מבוקרים, הם הבסיס לגידולי חממות איכותיים.
ככל שהאמצעים להורדת הלחות בטמפרטורה אפקטיביים ויעילים יותר כך השפעתם על הגידולים ניכרת יותר.
© כל הזכויות שמורות ל"עינב טכנולוגיות ייבוש בע"מ"
Site by: VISUAL – Pure Interactiv