בגידול תוצרת חקלאית יש שלבים רבים הדורשים הקפדה על איכות וטיוב; קניית זרעים, הזרעה ושתילה, עיבוד, קטיף, איסוף והובלת יבול. כל התהליך עלול להיות לשווא אם תנאי האחסון לא יהיו בהתאם לכללים שנקבעו. השלב החשוב ביותר לטיוב התוצרת החקלאית הוא שלב האחסון. אחסון בתנאים שאינם מותאמים לסוג הגידול עלול לגרום לנזק בלתי הפיך לתוצרת עד אובדן מוחלט. שמירת בצלים בתנאי סביבה שחורגים מהתנאים שנקבעו עלולה לגרום לנזקי עיפוש, ריקבון, אובדן נוזלים ופגיעה בערכים התזונתיים של התוצרת.
כדי להבטיח את איכות הבצלים יש לאחסן את התוצרת בתנאי סביבה משתנים:
שלב ראשון – שלב הייבוש להפחתת תנאים לריקבון, שלב זה נמשך 12-24 שעות, תנאי סביבה נדרשים 20-30°C, שיעורי לחות 70%RH
שלב שני – שלב הקירור לשמירה על יציבות פיזיולוגית, בשלב זה תנאי הסביבה הנדרשים הם טמפרטורה 1-2°C, שיעורי לחות 65-75%
לשמירה על שיעורי הלחות הנדרשים בחדרי קירור אנחנו משתמשים ביבשני אוויר דיסיקנטיים תוצרת Cotes המותאמים במיוחד לשימוש בחדרי קירור. שטח הפנים של התוף סופח הלחות של יבשנים אלה הוא גדול במיוחד ובעומק צר יחסית, ובכך מאפשר לכמות גדולה מאוד של אוויר לעבור ללא מאמץ דרך התוף, ולייבש בצורה יעילה וחסכונית יותר מכל פתרון אחר. יבשנים אלה מותקנים בחדרי קירור לבצל אצל חקלאים רבים ברחבי הארץ לשביעות רצונם המלאה.
לעינב טכנולוגיות מערכות לחסכון באנרגיה לחדרי קירור מותאמות במיוחד לשוק הבצל, ומבטיחות ירידה של שיעורי הלחות תוך ניצול מיטבי של מערכות הייבוש.
בחירת גודל היבשנים נעשית לפי כמות הבצל המאוחסנת, ככל שכמות הבצל גדולה יותר, הסיכונים בשל אובדן סחורה, ושל פגיעה באיכות הבצלים כתוצאה מעיפוש גבוהים יותר, ולכן חשוב לשמור על שיעורי לחות מיטביים לתוצרת.
יבשני אוויר הם הדרך היעילה והאפקטיבית ביותר לשמירה על שיעורי לחות בחדרים לאחסון בצל
ראש בצל הבעל בשלות טוב נמצא במצב יציבות פיזיולוגית, ומשך זמן שלה תלויה בזני הבצל. לזני הבצל חריפים יש משך זמן איחסון ויציבות ארוך יותר מזני הבצל מתוקים יותר. אורך זמן איחסון של בצל תלוי בהבשלה שלו. הבשלת בצל מלאה מתאפיינת בהימצאות של קליפות קשקשת יבשות, בהתייבשות של עלי צבר הבצל ובתכולת סוקר גבוהה בו. הבצל הנ"ל עשוי להישמר בתוך זמן ארוך יותר ופחות נוטה להדבק במחלות. בצל בשל יכול לעמוד בטמפרטורת אחסון שלילית בגלל תכולת גבוהה של סוכר בו ובגלל ציטופלזמה (חומר מצע) של תאי המצל. ראש-בצל עשוי להיות מוקפא עד מצב קשיח, ואחרי הפשרה הוא לא את התכונות מסחריות שלו ונביטה שלו. יש להקפיא את הבצל ולהפשיר אותו באופן דרגתי. אם טמפרטורת האחסון תהיה יותר נמוכה מטמפרטורה הנקבע התהליכים בלתי הפיכים של איבוד מים בציתופלזמה עלולים להתרחש.
כדי שתוצאות של אחסון בצל יהיו טובות יותר תהליך האחסון עובר 3 שלבים:
הגורמים העיקריים המשפיעים על שלמות ועל אי היפגעות של ירקות הם תנאי טמפרטורה ולחות. במשך תהליך האחסון, בשלב הייבוש (א) הטמפרטורה האופטימאלית של יבוש הבצל נחוצה להיות בין 20 מ"צ ל 30 מ"צ, ולחות יחסית נחוצה להיות 70% במשך זמן בין 12 שעות עד 24 שעות. הטיפול הנ"ל מוריד את אפשרות הריקבון של צבר הבצל, מקטין איבוד מים במשך האחסון ומונע זיהום של מיקרואורגניזמים ובקטריות. הטמפרטורה האופטימאלית של אחסון של הבצל בקירור (ב) נמצא בין 0 מ"צ ל 1 מ"צ והלחות היחסית האופטימאלית נמצא בין 65% ל- 75%. כאשר הלחות היחסית היא גבוהה יותר, הבצל יוצא ממצב היציבות הפיזיולוגית שלו ומתחיל לנבט ולהצמיח. בנוסף לזה בסביבה רטובה ראש-בצל מזיע, צברו נעשה רטוב ומתחיל להירטב. אם המכשירים מראים לחות יחסית יותר מ- 85% כדאי להכניס את הצירקולציה המלאכותית של האוויר ב- 100-200 CFM/Ton.
בנוסף לטמפרטורה ולחות, גם הרכב האוויר משפיע לתנאי אחסון בצל. בהתחלה האוויר כולל בערך 21% של חמצן, 78% של חנקן ו- 0.03% של פחמן דו-חמצני. במשך האחסון מתרחש תהליך נשימה של ירקות וכתוצאה מזה באוויר תכולת חמצן יורדת ותכולת פחמן דו- חמצני עולה. במצב הנ"ל נשימת הבצל יורדת ואורך החיים שלו גודל בזמן אחסון ואחרי אחסון. הרכב החמצן האופטימאלי באוויר לשימור בצל הוא 3% והרכב הפחמן דו-חמצני האופטימאלי הוא 5%.
Reference
"Fruits and Vegetables – Optimal Storage Conditions". The Endineering Toolbox. http://www.engineeringtoolbox.com/fruits-vegetables-storage-conditions-d_710.html
© כל הזכויות שמורות ל"עינב טכנולוגיות ייבוש בע"מ"
Site by: VISUAL – Pure Interactiv